Vetouistelu

Vetouistelu on veneen avulla tapahtuvaa kalastamista. Syöttejä vedetään veneen perässä. Hyvällä onnella saalis voi olla suuri. Vetouistelemalla pääsee kalastamaan paikoissa, jotka eivät ole käytettävissä maalta käsin.
Suosittuja saaliita ovat ahven, hauki, turska ja lohi. Tämä harrastus tuottaa ruokaa pöytään.

Vetouisteleminen on mahdollista yhden vavan tai useiden vapojen avulla. Vetouistelussa aloittelijakin pääsee alkuun helposti, mutta onnistuminen asettaa vaatimuksia veneelle ja varusteille.
Pientäkin venettä voi käyttää, kunhan se on turvallinen ja vakaa.
Moottori voi olla bensiini- tai sähkökäyttöinen. Sähkömoottorin suurin etu on hiljaisuus.
Vetouistelusta voi tehdä mukavampaa ja onnistuneempaa hankkimalla esimerkiksi vavanpitimiä ja kannettavan kaikuluotaimen kalojen löytämiseksi. Jos käytettävissä on GPS-paikannus, parhaat kalastuspaikat kannattaa merkitä seuraavaa kertaa varten.
Kalastusvälineiden täytyy olla kunnollisia, koska ne altistuvat melkoisille rasituksille.

Yritä selvittää etukäteen, mitä kalalajeja suunnittelemillasi kalavesillä liikkuu, ja käytä niille soveltuvia vieheitä.
Kokeneiden vetouistelijoiden mielestä veneen vauhdilla on yhtä suuri merkitys kuin vieheillä. Jos vetouistelet useilla vavoilla, kalat voivat luulla, että venettä seuraa kalaparvi. Jos kalat lakkaavat äkisti käymästä kiinni vieheisiin, yritä hidastaa tai kasvattaa nopeutta.
Koska kalastat ja ohjaat venettä samanaikaisesti, veneen täytyy olla vakaa, jotta kukaan ei kaadu ja loukkaa itseään. Haavi ja muut välineet on syytä kiinnittää tai säilyttää turvallisissa paikoissa ajon aikana.
Muista veneilyliivi, pitäväpohjaiset jalkineet ja kunnolliset vaatteet. Kalastaminen on paljon hauskempaa, jos voit rentoutua.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Kaikki mitä kalastusretkellä tarvitaan