Veneilytaidot parantavat omaa ja muiden turvallisuutta

Veneretki sujuu turvallisemmin ja mukavammin, kun vesillä osataan toimia oikein.

Ajon aikana on käytettävä veneilyliivejä. Kun vene liikkuu, siinä täytyy istua. Jos on vaihdettava paikkaa, vain yksi liikkuu kerrallaan.
Vene on kuormattava oikein, jotta se ei kallistu.
Riippumatta veneen koosta useiden sen kyydissä olijoiden täytyy osata käsitellä sitä. Lapsetkin oppivat käynnistämään ja pysäyttämään moottorin, ajamaan, ohjaamaan ja rantautumaan.
Jos tapahtuu onnettomuus, kaikkien täytyy tietää, mitä silloin on tehtävä.
Jos joku putoaa veteen, vene täytyy pysäyttää heti. Henkilö on nostettava veneeseen aina sen perästä. Itsesi ja veteen pudonneen välissä on aina oltava jotain, esimerkiksi airo. Tämä ”apukäsi” vähentää itsesi veteen putoamisen vaaraa.
Jos tarvitset apua muilta veneilijöiltä, nosta molemmat kätesi hitaasti sivusuunnassa pääsi päälle ja laske ne alas.
Moottorin temppuilemisen varalta mukana täyty aina olla mela tai airot. Ota tavaksi kertoa, minne veneretki suuntautuu ja kuinka kauan sen on tarkoitus kestää.
Alkoholi ja veneily eivät kuulu yhteen!

Veneilijöiden välinen sopu säilyy, kun noudatat muutamia kirjoittamattomia sääntöjä, jotka perustuvat lähinnä maalaisjärkeen.
Kun ajat satamaan, hidasta nopeutta törmäysvaaran välttämiseksi. Jos veneesi on suuri ja varustettu tehokkaalla moottorilla, jolloin se aiheuttaa korkeat peräaallot, hidasta nopeutta, kun ohitat pienempiä veneitä, kajakkeja ja vastaavia.
Kun olet laiturilla, on kohteliasta auttaa muita veneilijöitä esimerkiksi kiinnittymään. Älä jätä tavaroita tai köysiä laiturille häiritsemään muita, vaan säilytä ne veneessä. Vältä soittamasta musiikkia suurella äänenvoimakkuudella tai huutamasta. Ota muut huomioon.
Kun kiinnität veneen laituriin esimerkiksi sen tankkaamiseksi, jätä laituri muiden käyttöön, kun olet valmis.
Jos rantaudut luonnonsatamaan, älä varaa laakeaa kalliota tai vastaavaa oman venekuntasi käyttöön asettamalla sille aurinkotuoleja. Jätä tilaa muillekin.

Aloittelijan on parempi kysyä kuin katua. Veneilykulttuuri perustuu muiden auttamiseen ja tukemiseen enemmän kuin maalla.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Tuntuuko veneen valitseminen perheellesi vaikealta?