Merisairaus – tätä se on

Merisairaus voi muuttaa upean veneretken kärsimykseksi. Joihinkin se ei iske koskaan, mutta joiden kasvot muuttuvat vihreiksi, jos he edes ajattelevat veneeseen menemistä. Kaikki, joilla on normaali tasapainoaisti, voivat saada merisairauden, vaikka heillä ei olisi ollut sitä aikaisemmin. Se voidaan kuitenkin ehkäistä, sitä voidaan lievittää ja siitä voi päästä eroon!

Merisairauden syynä on ristiriita aivoissa, kun ne tulkitsevat tasapainoelinten, silmien ja kehon lähettämiä tietoja sekä vertaavat niitä tasapainoaistimuksiin. Kun lähdetään veneilemään tuulisella säällä, keho tuntee olevansa vakaalla pohjalla, mutta tasapainoaisti ja silmät havaitsevat liikkeen eri suuntiin.

Yleisimpiä merisairauden oireita ovat äkillinen väsyminen, haukotteleminen, pahoinvointi ja oksentelu. Merisairautta voi ehkäistä syömällä tukevasti edellisenä päivänä ja syömällä matkalla vain vähän mutta usein. Juo paljon nestettä, mutta vältä kofeiinia ja alkoholia. Älä huolestu. Muutoin oireet pahenevat. Kannattaa kiinnittää katse horisonttiin tiettyyn kiinteään pisteeseen. Vältä voimakkaita hajuja. Ne voivat pahentaa pahoinvointia.

Jos merisairautesi jää lieväksi, sen pystyy yleensä estämään noudattamalla edellä annettuja neuvoja, mutta jos merisairaus on vakavaa, sitä voi hoitaa itsehoito- ja lääkärin määräämillä lääkkeillä. Lääkkeitä on saatavana tabletti-, purukumi- ja laastarimuodossa. Jotkut käyttävät akupainantaranneketta ennaltaehkäisevästi.

Lisäksi merisairautta voi yrittää hoitaa pysyttelemällä veneen osassa, joka keinuu vähiten. Sulje silmät, jotta aivoihin menee vähemmän signaaleita. Vältä ajattelemasta ja kuuntele esimerkiksi musiikkia. Lepää jos voit. Nukkuminen auttaa tehokkaimmin.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Tuntuuko veneen valitseminen perheellesi vaikealta?