Kalastaminen veneestä

Kalastusretki omalla veneellä on upea elämys koko perheelle ja sekä aloittelijoille että kokeneille. Olemme jutelleet kokeneen vapaa-ajankalastajan ja perheenisän Christofer Bruggen kanssa ja pyytäneet häneltä vinkkejä. Hän on kotoisin Tukholman saaristosta.

”Ajoin venettä ennen kuin sain mopon. Kun asuu saarella, muuta tekemistä ei juuri ole”, kertoo Christofer. Nykyään hän kalastaa vuoden ympäri.

Hän on kasvanut saaristossa ja kalastanut pikkupojasta saakka. Nykyään hän kalastaa sekä yksin että yhdessä lastensa kanssa.

”Kalastaminen on syy lähteä vesille, mutta yhdessäolo lasten kanssa on parasta. Heidän mielestään on hauskaa päästä mukaan veneilemään, leiriytymään ja kalastamaan ahvenia. Illalla sytytetään nuotio. Sen äärellä on mukava istua.”

Kun vene on vakaa, siinä on helppoa nousta seisomaan ja liikkua turvallisesti. Veneen täytyy olla oikean kokoinen. Liian pieni vene ylikuormittuu helposti, jolloin sitä on vaikea hallita. Christoferin mielestä veneilemiseen täytyy tottua.

”Kauniina ja tyynenä päivänä veneessä voi harrastaa kaikenlaista kalastamista. Vesille ei pidä lähteä kovemmassa kelissä kuin mitä vene sietää.”

Kaikuluotaimen kaltaiset tekniset laitteet ovat mielenkiintoisia, mutta ilman niitäkin kalaretkestä voi tulla upea.
”Kalaa saa myös ilman apuvälineitä, mutta ne helpottavat kalastusta. Kaikuluotain kertoo esimerkiksi veden syvyyden, joten ei saa ajaa niin lujaa, että kaikkia sen antamia tietoja ei saada käyttöön. Kun sitä käytetään oikein, siitä on paljon hyötyä.”

Mahdollisuudet saada saalista paranevat, kun tietää esimerkiksi missä kalat oleilevat ja mitä ne syövät. Myös veden lämpötila täytyy ottaa huomioon.

”Lämpötilan muuttuminen kahdella asteella saattaa ratkaista, saadaanko saalista vai ei.”

Christofer on hankkinut kalastusveneeseensä sähkömoottorin. Hänen mielestään siitä on paljon hyötyä, koska vene liikkuu lähes äänettömästi eikä ankkuria tarvitse laskea veneen pitämiseksi paikallaan. Lisäksi se on ympäristöystävällisempi.

”Sähkömoottori on paras keksintö heti valmiiksi viipaloidun leivän jälkeen”, hän naurahtaa ja jatkaa:
”Moottorini akussa riittää virtaa noin kahden päivän kalastamiseen eli koko viikonlopuksi. Myöskään pakokaasut eivät haise. Hiljaisuudessa kokee myös luonnon vahvemmin.”

Testaa veneenvalintatoimintomme
Kaikki mitä kalastusretkellä tarvitaan