Ympäristöystävällinen veneilykausi

Huviveneily tarjoaa loistavat mahdollisuudet saada luontoelämyksiä ja virkistyä. Veneiden ja ihmisten lisäksi vesillä ja luonnossa on kaloja, muita eläimiä ja kasveja. Siksi onkin tärkeää, että veneen omistajana kannat vastuusi ympäristöstä. Voit vähentää luonnon kuormittumista monin tavoin.

Pohjoismaissa on yli miljoona vapaa-ajanvenettä. Kun veneilykausi on meneillään, niiden päästöt ovat huomattavat. Ympäristön kannalta hyödyllisintä on sellaisen veneen valitseminen, joka on valmistettu kestävän kehityksen vaatimukset täyttävästä ja kierrätyskelpoisesta materiaalista, ja veneen pitäminen kunnossa, jotta se kestää mahdollisimman pitkään. Lisäksi ympäristö kiittää, jos vähennät melua ja päästöjä.

Veneen pohjaa leviltä ja kasvillisuudelta suojaavan myrkyllisen maalin käyttämisen sijasta voit nostaa veneen ylös ja pestä pohjan harjalla, ruiskulla tai käsin. Jos puhdistaminen on tehtävä hiomalla tai käyttämällä kemikaaleja, huomaa, että hiomapöly ja maalinjäämät ovat ongelmajätteitä. Ne on toimitettava jäteasemalle. Veneen pohjaa voi suojata venepaikalla kalvokankaan avulla. Lisäksi voit valita ympäristöystävällisen polttoaineen ja opetella ajamaan venettä ympäristöystävällisellä tavalla, joka säästää polttoainetta. Anna nopeuden alittaa rajoitus muutamalla solmulla ja sammuta moottori tyhjäkäynnillä ajamisen sijasta. Kokeile ajaa liukukynnyksen juuri ja juuri ylittävällä tai alittavalla nopeudella, jotta polttoaineen kulutus pysyy tasaisena. Jos käytät 95-oktaanisen bensiinin sijasta alkylaattibensiiniä, päästöt voivat vähentyä jopa 80 %. Paras valinta ympäristön kannalta on tietysti sähkömoottori. Muutoin voimassa on sama kuin maallakin: vähennä kulutusta, lajittele jätteet ja kierrätä mahdollisuuksien mukaan.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Tuntuuko veneen valitseminen perheellesi vaikealta?