Veneen materiaalin valitseminen

Vapaa-ajanveneitä valmistetaan lähinnä muovista ja alumiinista. Jokaisella materiaalilla on omat etunsa, ja veneilijöillä on omat suosikkinsa. Siitä, mikä materiaali on paras, ollaan eri mieltä, mutta niiden ominaisuuksilla ja kunnossapitotarpeella on eroja.

Veneen tulee kestää normaalia käyttöä, ja on vain eduksi, jos se kestää hieman enemmänkin vaurioitumatta vakavasti. Veneen veteen laskemisen ja ylös nostamisen kannalta on hyvä, jos vene ei ole liian kookas ja raskas. Syksyisin kaikkien veneiden pohjat on puhdistettava levästä ja muusta kasvillisuudesta, jotta veneet pysyvät kunnossa. Useimpien vapaa-ajanveneiden rungon vesilinjan alapuolinen osa on maalattu antifouling-maalilla, mutta nykyään tiedetään, että se on erittäin myrkyllistä vesiympäristölle, joten sen käytöstä ollaan luopumassa.

Hyvin hoidettuja puuveneitä on mukava katsella. Niiden materiaalit ovat luonnollisia, mutta puu vaatii eniten kunnossapitoa. Puu on suojattava haitalliselta UV-säteilyltä, vedeltä, suolalta ja lialta. Jos puun sisään pääsee auringonvaloa, se hajottaa kaiken orgaanisen. Siksi onkin tärkeää, että vene käsitellään juuri oikealla lakalla, koska vain se suojaa sitä. Puumateriaali on puhdistettava ja lakattava jokaista veneilykautta varten. Tietyt mahongin kaltaiset puulajit sisältävät öljyä. Siksi vene on pestävä emäksisellä puhdistusaineella aine ennen hiomista ja lakkaamista. Puu on pidettävä kuivana lahoamista aiheuttavien sienien torjumiseksi. Hyvin hoidetussa puuveneessä vallitsee lämmin ja mukava tunnelma.

Alumiini on kestävä materiaali, mutta sitä ei saada uudistuvista luonnonvaroista. Se on helppohoitoinen materiaali, joten se vaatii vain vähän kunnossapitoa. Jos alumiiniveneen runkoon tulee jostain syystä reikä, sen korjaaminen edellyttää erityisosaamista. Korjauksen tulee olla kestävä ja näyttää hyvältä. Alumiinirungossa ei saa olla ruuveja eikä ruostuvia metalleja. Alumiiniveneet ovat yleensä muita kalliimpia.

Muovi on yleisin vapaa-ajanveneiden materiaali. Se ei vaadi juuri mitään muuta kunnossapitoa kuin vuosittaisen puhdistamisen. Jos valitset polyeteenimuovista valmistetun veneen, se kestää UV-säteilyä ja koviakin otteita. Lisäksi muovi valmistetaan ympäristöystävällisesti ja voidaan kierrättää 100-prosenttisesti. Jos runkoon tulee naarmuja tai reikä, ne on helppo korjata itse.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Tuntuuko veneen valitseminen perheellesi vaikealta?