Vesiurheilua kaikille

Vesillä voi harrastaa useita hauskoja vesiurheilulajeja. Halusitpa sitten tuulen tuivertavan hiuksiasi tai kunnollisen adrenaliinipotkun, se onnistuu vesillä.
Kaikki voivat osallistua vesiurheiluun vaikka vain veneessä istuen. Mikä olisikaan mukavampaa kuin koko perheen vesiurheilupäivä? Tässä on muutamia vinkkejä.

Vesiskootteri
Vesiskoottereita on saatavana kaikentasoisille soveltuvina vaihtoehtoina
lapsiperheiden malleista aina kilpailukäyttöön tarkoitettuina.
Vesiskootteri on pieni ja kevyt. Sitä on helppo ajaa.
Kun vesiskootteria kaasuttaa, sen teho tuntuu vatsassa saakka. Sitä on melko helppo hallita hiljaisilla ja suurilla nopeuksilla.
Lisäksi vesiskootteri on mainio kuljetusväline, jos ei tarvitse kuljettaa mitään kookasta.
Sen avulla voi hinata kevyitä veneitä ja vetää wakeboardia. Vesiskootterin kuljettajan täytyy tietysti ajaa turvallisesti sekä ottaa huomioon ihmiset, eläimet ja ympäristö.

Vesihiihto
Vesihiihto on vauhdikas ja hauska urheilulaji koko perheelle.
Sitä varten ei tarvita erityisvenettä. Riittää, että vene nousee liukuun ja sen moottori on tehokas, joten pieni moottorivene riittää erinomaisesti.
Pyydä apua vesisuksien ja siteiden valintaan. Siteiden tulee olla jalkoihin sopivat. Ne eivät saa puristaa tai aiheuttaa epämukavuutta. Vesihiihtonopeus riippuu henkilön painosta. Kevyelle henkilölle tai lapselle riittää 10–12 solmun vauhti.
Alku saattaa tuntua vaikealta, joten vesihiihtämistä kannattaa harjoitella. Harjoittelun voi mainiosti aloittaa kuivalla maalla yhdessä perheenjäsenen kanssa. Harjoittelua voi myös kuvata kameralla.
Veneen kuljettajan on pidettävä huolta siitä, että vesihiihtäjän vetoköysi pysyy suorana. Tällöin hiihto on tasaista ja mukavaa.
Veneen kuljettajan ja vesihiihtäjän täytyy tietysti käyttää kelluntaliiviä!

Renkaan vetäminen veneen perässä
Vetorenkaalla ajaminen veneen perässä on jännittävä elämys. Mikä parasta, se soveltuu kaikille! Ajaminen voidaan mukauttaa renkaassa istuvan mukaan rauhallisesta hinaamisesta aurinkoisella säällä suureen nopeuteen ja teräviin käännöksiin jännitystä haluaville.
Veneen perässä voi vetää useita renkaita. Silloin voidaan esimerkiksi kilpailla siitä, kuka pysyy renkaan kyydissä pisimpään.
Saatavana on yhden ja usean henkilön sekä rohkeille tarkoitettuja renkaita.
Alkuun pääsemisessä tarvitaan vain riittävän tehokkaalla moottorilla varustettu vene sekä renkaita ja köysiä. Muista, että myös renkaassa istuvan täytyy käyttää kelluntaliiviä.

Snorklaaminen
Snorklaaminen on hauska tutustua vedenalaiseen elämään. Aloittamiseen riittää uimaräpylät, snorkkeli ja maski. Näkyvyys on paras snorklattaessa tyynenä päivänä 1–5 metrin syvyydellä. Silloin näkee useita eläinlajeja. Vedenalaisilla laakeilla kalliolla voi hyvällä onnella nähdä isoja kaloja!
Maskin täytyy istua tiiviisti. Snorkkelissa tulee olla venttiili, jotta siihen ei mene vettä. Uimaräpylöiden tulee istua hyvin, jotta niitä voi käyttää tehokkaasti. Aluksi räpylöissä kannattaa käyttää sukkia hiertymien välttämiseksi. Älä koskaan sukella yksin. Mukana täytyy olla sukelluskumppani, tai jonkun täytyy tarkkailla maalta käsin.
Rannikolla on useita hienoja snorklauspaikkoja.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Pakkaa oikein, kun lähdet harrastamaan vesiurheilua