Mitä pitää ottaa huomioon, kun valitaan veneilyliivejä?

Jos sattuu onnettomuus, kunnollinen veneilyliivi saattaa pelastaa hengen. Ota tavaksi käyttää veneilyliiviä aina ollessasi veneessä. Sama koskee matkustajia. Pikkulapsille kannatta pukea veneilyliivit, kun he ovat veden lähellä. Tällöin hukkumisen vaara vähenee. Jopa lemmikkieläimille on saatavana veneilyliivejä.

Useimmat hukkumisonnettomuudet tapahtuvat tyynessä vedessä lähellä rantaa. Vene kallistuu, ja joku putoaa veteen. Tutkimusten mukaan useimmat ovat varustautuneet huonosti siihen, että joku putoaa veteen tai joutuu hyppäämään laidan yli onnettomuuden vuoksi.

Kun esität itsellesi seuraavat kysymykset, saat selville, millaiset veneilyliivit täytyy ostaa:
Ketkä käyttävät niitä? Koska niitä käytetään? Osaavatko he uida? Miten hyvin? Ovatko he tottuneet veteen? Veneilyliivejä on käytettävä aina vaatteiden päällä. Niiden tulee olla CE-merkittyjä sekä tarkoitettu käyttäjän koolle ja painolle. Tässä on esimerkkejä veneilyliiveistä:

Kelluntaliivi 50N
Tarkoitettu tyyniin olosuhteisiin uimataitoisille henkilöille. Niitä kutsutaan myös purjehdusliiveiksi, kelluntatakiksi tai kalastusliiveiksi. Ne eivät estä liikkumista, joten ne ovat oikea valinta, jos on tarkoitus kalastaa tai tehdä jotain muuta, joka edellyttää, että käyttäjä voi liikkua vapaasti.

Pelastusliivi 100N
Tällainen liivi soveltuu parhaiten henkilöille, jotka eivät osaa uida tai joille vesi on vieras elementti. Tämä on ainoa lapsille soveltuva vaihtoehto. Tällainen liivi on aina oranssi tai punainen, ja siinä on kaulus. Pelastusliivin etuosa kelluttaa, jotta veteen putoava päätyy siihen kasvot ylöspäin. Siinä on aina heijastin ja pilli. Pelastusliivistä on hyötyä, jos putoaa veteen ja apua on tulossa vasta jonkin ajan kuluttua.

Lasten kannalta on tärkeää, että liivissä on kaulus ja että liivi soveltuu lapsen koolle ja painolle. Jos pelastusliivi ei istu käyttäjänsä päälle hyvin, se kelluttaa väärin. Tällöin siitä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Pelastusliivin riisumisen tulee olla lapselle vaikeaa, mutta sen päälle pukemisen tulee olla aikuiselle helppoa. Haarahihna täytyy kiinnittää kunnolla. Haarojen ja hihnan väliin saa jäädä enintään viisi senttimetriä tyhjää tilaa. Kun lapsi totuttelee uimaan käyttäen pelastusliiviä, hän tietää, miten se käyttäytyy vedessä.

Pelastusliivi 150N
Tällaisen liivin kyky kääntää veteen pudonnut oikein päin on suurin. Se antaa suuren liikkumavapauden, kun se ei ole lauennut. Kun liivi joutuu kosketuksiin veden kanssa, kaasupatruuna täyttää sen automaattisesti. Siinä on heijastin, pilli ja nostosilmukka. Se haittaa uimista ja veneeseen kiipeämistä, mutta se pitää käyttäjän oikeassa asennossa, kunnes apua saapuu. Tällainen pelastusliivi on tarkastettava säännöllisesti sen varmistamiseksi, että se toimii oikein. Se soveltuu vain uimataitoisille. Lapset eivät voi käyttää sitä.

Turvaköysi
Jos veneessä on kunnollisia kiinnityskohtia ja keulasta perään ulottuva köysi, turvallisuutta voidaan parantaa turvaköyteen kiinnitettyjen valjaiden avulla. Molempien täytyy olla CE-merkittyjä, ja ne tulee kiinnittää oikein.

Testaa veneenvalintatoimintomme
Tuntuuko veneen valitseminen perheellesi vaikealta?